Is aquathermie, of warmtewinning uit water, een volwaardig alternatief voor aardgas en fossiele brandstoffen? Er is in de Lage Landen in ieder geval heel wat potentieel. Daarom startte in Utrecht een pilootproject met afvalwater.
Als het gaat om groene energie, denken we vaak aan wind- en/of zonne-energie. Toch is ook restwarmte uit water een volwaardige optie. De laatste jaren is de technologie zo geëvolueerd dat men energie uit water kan opslaan en via een warmtepomp opnieuw kan genereren.
Op die manier kan men warmte winnen uit oppervlaktewater tussen de 7 en 25 graden Celsius. In de zomermaanden kan u dan veel energie inslaan, die u weer kan inzetten tijdens de winter. Aquathermie kan bovendien ook met drinkwater en zelfs afvalwater. Water scheiden is dus meer dan ooit belangrijk.
Rioolwater met bruikbare warmte
In Denemarken en Zweden experimenteren ze al enige tijd met dit soort duurzame warmtewinning. Op basis van hun knowhow heeft energieleverancier Eneco in het Nederlandse Utrecht een warmtepomp geïnstalleerd. Dat gebeurde aan een waterzuiveringsinstallatie, waar miljoenen liters rioolwater met bruikbare warmte passeert.
“In totaal produceert de installatie ongeveer 400.000 gigajoule aan warmte per jaar. Goed voor tien procent van de energie die deze stad vereist”, klinkt het bij de projectverantwoordelijke van Eneco. “De warmtewinning slaagt wel alleen als verschillende partijen nauw samenwerken, van bron tot klant.”
Gescheiden afvalwaterstelsel
Met het pilootproject wil Eneco meer te weten komen over de mogelijkheden om thermische energie uit afvalwater te winnen. “Wat ons betreft blijft het niet bij dit ene project. Als je klimaatneutraal wilt bouwen, is stadswarmte met aquathermie een heel duurzame optie.”
Aquathermie is dus een vorm van groene energie met een groot potentieel. Onder de juiste condities kan het een aanzienlijke bijdrage leveren aan de transitie van energievoorziening. In ons land is het grondwater al een tijdje te laag, maar met rioolwater zijn er mogelijkheden. Zeker als rioolwater en regenwater gescheiden zijn…
Zorg voor een gescheiden afvalwaterstelsel, zodat u op termijn zélf aan energievoorziening kan doen. U kan uw waterlozing ook monitoren met behulp van meetgoten. Contacteer ons voor een plan op maat van uw bedrijf: tel. 015 63 75 53 (van maandag t.e.m. vrijdag, van 8.30 tot 17u) of mail: info@naturesolutions.be.